Czy psychologia może wspierać innowacyjność? rola kompetencji psychologicznych - Kożusznik, Barbara (Chowanna, 2012)
W obliczu szybko zmieniających się technologii w zglobalizowanym świecie oraz rosnącej ekspansji Azji, nasza cywilizacja postindustrialna, by przetrwać, musi dokonać zwrotu w stronę kreatywności, empatii i zdolności człowieka do adaptacji, by sprostać wyzwaniom nowej konsumpcji opartej na wartościach i ich wprowadzaniu do gospodarki. Aby organizacje mogły się rozwijać i prosperować, muszą ustąpić miejsca wynalazczości, empatii i poszukiwaniu sensu. Oznacza to, że wiedza psychologiczna i umiejętności są kluczowe w procesie tworzenia, transferu i adaptacji innowacji (Polska, cechująca się niskim poziomem innowacyjności, powinna to wziąć pod uwagę). Psychologia, a w szczególności psychologia organizacji i innowacji, oferuje modele i praktyczne sugestie, które mogą usprawnić procesy innowacyjne. Niemniej jednak, jak wskazują wyniki badań, w procesie innowacji wciąż istnieją bariery psychologiczne, które powinny zostać przełamane przez psychologów wykorzystujących swoje kompetencje i wiedzę teoretyczną w praktyce organizacyjnej.