Nauczyciel we współczesnej kulturze medialnej - Juszczyk, Stanisław (Chowanna, 2013)
W pracy przedstawiono kompetencje współczesnego nauczyciela w kontekście teorii konstruktywistycznych oraz poznawczych. Skoncentrowano się na cechach osobowych i kompetencjach nauczycieli w zakresie wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w pracy pedagogicznej, a także na kształtowaniu u uczniów kompetencji medialnych i cyfrowych, motywacji do nauki, rozwoju zainteresowań oraz etycznych postaw nauczyciela.