Pomiędzy zmieniającym a byciem zmienianym. Zmiana jako element zawodowego funkcjonowania nauczyciela - Gajdzica, Anna (Chowanna, 2013)
Zmiana to kategoria trwale wpisana w ścieżkę zawodową nauczyciela. Dlatego istotne wydaje się, jak nauczyciele definiują to pojęcie oraz jaki mają stosunek do zmian. W niniejszym tekście przedstawiono analizy badań przeprowadzonych wśród aktywnych nauczycieli — takich, którzy wyróżniają się w swoim środowisku zawodowym i lokalnym poprzez podejmowane działania i zaangażowanie. W tak wyselekcjonowanej grupie powinna dominować pozytywna postawa wobec zmian i innowacji. Kto inny, jeśli nie właśnie tacy nauczyciele, powinien zmieniać szkolną rzeczywistość i uczestniczyć w przemianach społecznych?