Kompetencje artystyczno‑wartościujące nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej w kontekście edukacji kulturalnej i procesu kształcenia plastycznego dziecka w młodszym wieku szkolnym - Mazepa - Domagała, Beata (Chowanna, 2013)
Tekst stanowi rezultat refleksji nad edukacją kulturalną, edukacją wizualną dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz kompetencjami zawodowymi nauczycieli. W opracowaniu przedstawiono rozważania dotyczące współczesnego wymiaru edukacji kulturalnej, procesu edukacji wizualnej na poziomie edukacji wczesnoszkolnej, kształtowania i rozwijania jakościowych zdolności w zakresie percepcji sztuki oraz roli nauczyciela w tym procesie. Zaprezentowano także zdolności artystyczne i ewaluacyjne nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej w wymiarze koncepcyjnym oraz wyniki wstępnej diagnozy poziomu tych kompetencji. Uznaje się, że umiejętności i ich rezultaty w szerokim znaczeniu obejmują znajomość zasad podziału uniwersum artystycznego oraz zdolność ich praktycznego zastosowania.