Jak mogą się odnaleźć? Nauczyciel i uczeń w kulturze popularnej - Junik, Wioletta (Chowanna, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie refleksji na temat roli nauczycieli — wychowawców w życiu nastolatków/młodzieży. Powszechnie wiadomo, że ich tożsamość kształtuje się głównie na podstawie współczesnej kultury popularnej, przy niewielkim zaangażowaniu dorosłych. Autorka zwraca uwagę na brak dialogu pomiędzy młodzieżą a dorosłymi. Twierdzi, że przyczyną tego deficytu jest niska świadomość dotycząca charakteru współczesnej kultury. Dlatego, kierując ten tekst do nauczycieli — wychowawców, opisuje konkretne trendy obecne w kulturze współczesnej, które wywierają wpływ na młode pokolenie.