Nauczyciele i edukacja międzykulturowa - Kitlińska-Król, Małgorzata (Chowanna, 2013)
Edukacja wielokulturowa staje się dla współczesnego społeczeństwa nieodzownym elementem jego funkcjonowania. Jest wymogiem cywilizacyjnym. W artykule podejmuję próbę określenia stanu i zakresu wiedzy oraz kompetencji pedagogów, którzy powinni wdrażać koncepcje edukacji wielokulturowej. W konsekwencji uzyskanych wyników badań stawiam pytanie dotyczące stopnia przygotowania nauczycieli do zadań wyznaczonych przez rozwijające się społeczeństwo. Rozważam następujące kwestie: czy profesjonalnie wykształcony nauczyciel rzeczywiście przygotowuje swoich uczniów do otwartego na różnorodność uczenia się, które umożliwi im „oswojenie” trudnej do przewidzenia przyszłości oraz kreowanie zmian? Czy wzbudzają samorealizację i aktywność twórczą, będąc jednocześnie przykładem promotora zmian.