O tym, co stałe, w zmieniającej się rzeczywistości edukacyjnej, czyli o edukacji polonistycznej dzieci najmłodszych tak samo, a jednak inaczej - Mnich, Małgorzata (Chowanna, 2018)
Kolejna reforma edukacji zmusza wszystkich pracowników systemu edukacji do nauki nowych przepisów ministerialnych, nowego programu nauczania, zmian w zakresie treści edukacyjnych oraz nowych podręczników. Warto jednak zastanowić się, czy te zmiany są rzeczywiste, czy pozorne, jak kształcić nauczycieli najmłodszych uczniów w obliczu ciągłych reform szkolnictwa wyższego oraz z jakich perspektyw pokazywać priorytety edukacji. Artykuł ten jest próbą odniesienia wiedzy akademickiej na temat funkcjonowania mózgu do sposobów pracy zaproponowanych podczas zajęć z najmłodszymi uczniami w ramach nauczania filologii polskiej oraz przygotowaniem nauczycieli do nauczania w szkole jutra. Refleksje te zostaną poparte postulatami neurodydaktyki, która wskazuje na potrzebę innego uczenia się przez dzieci zwane tubylczymi cyfrowymi lub cyfrowymi imigrantami, oraz teorią pięciu umysłów Howarda Gardnera.