Zmiana sposobu myślenia o nauczaniu matematyki – zwrot ku zadaniom problemowym - Kawiak, Ewelina (Chowanna, 2018)
Nauka matematyki skupia się na rozwiązywaniu zadań. Największe walory dydaktyczne osiąga się poprzez rozwiązywanie zadań problemowych. Rozwijają one myślenie matematyczne, wzbudzają ciekawość poznawczą i zwiększają samodzielność uczniów. Nauczanie matematyki z wykorzystaniem takich zadań jest nieodłącznym elementem nurtu konstruktywistycznego w edukacji. W artykule autor przedstawia opinie nauczycieli z pierwszego etapu edukacyji na temat zadań problemowych. Ponadto zebrano informacje dotyczące rozwiązywania zadań matematycznych, ze szczególnym naciskiem na zadania problemowe.