Wizerunek starości i osób starszych w oczach dorosłej młodzieży – komunikat z badań - Kowalewska, Kinga (Chowanna, 2018)
Średnia długość życia w krajach rozwiniętych stale rośnie. W rezultacie rośnie także liczba osób starszych, co prowadzi do zmian społecznych i kulturowych. Przedmiotem przedstawione w artykule badania ilościowego i jakościowego, opartego na kwestionariuszu, jest obraz starości i osób starszych w oczach młodych dorosłych. Celem pracy jest ustalenie granic, natury i istoty starości z perspektywy ludzi młodych. Wyniki badań prowadzą do ciekawych wniosków: obraz starości jest negatywny, podczas gdy obraz osób starszych jest pozytywny. To spostrzeżenie może okazać się owocnym źródłem inspiracji dla lokalnych inicjatyw, a także twórców przekazów medialnych, którzy są odpowiedzialni za kształtowanie wizerunku starości, zwłaszcza wśród młodych ludzi.