Współczesne dyskursy zdrowia a jego społeczne koncepcje. Konteksty pedagogiczne - Gaweł, Anna (Chowanna, 2018)
Biorąc pod uwagę kategorię potoczności, można stwierdzić, że sposoby rozpoznawania zdrowia w świadomości społecznej są uwarunkowane jego naturą, wskaźnikami i warunkami, które powstają w procesie długotrwałego socjalizacji zdrowia. Jest to ważne przy projektowaniu celów edukacji zdrowotnej, ponieważ subiektywne koncepcje zdrowia uczestniczą w kształtowaniu motywacji do podejmowania działań związanych ze zdrowiem. Analiza treści potocznych pojęć zdrowia wskazuje na ważną rolę przekazu zawartego w przestrzeni medialnej. Społeczny dyskurs na temat zdrowia jest związany z pozytywnymi i negatywnymi wskaźnikami stylu życia społeczeństwa związanymi ze zdrowiem. Wskazuje to na potrzebę podnoszenia poziomu wiedzy na temat zdrowia, wykorzystując potencjał mediów masowych.