Lecha Witkowskiego Humanistyka stosowana. Wirtuozeria, pasje, inicjacje. Profesje społeczne versus ekologia kultury – esej recenzencki pro domo sua - Sztuka, Mariusz (Chowanna, 2019)
W artykule spróbowano ocenić korzyści, jakie mogą wyniknąć z treści najnowszej książki Lecha Witkowskiego - zarówno dla teorii, jak i praktyki resocjalizacji. Paradoksalnie, najcenniejsze spostrzeżenia można znaleźć w tych częściach Humanistyki stosowanej (Applied Humanities), w których nie omawia się bezpośrednio kwestii penitencjarnych. Artykuł skupia się zatem na kategorii dwoistości i obiecujących perspektywach jej zastosowania w analizie rzeczywistości penitencjarnej. Innym ważnym tematem jest sposób, w jaki kwestia podmiotowości jest postrzegana w dziedzinie teorii penitencjarnej. Witkowski poświęcił również uwagę innemu wątkowi swojej pracy, dotyczącemu „fundamentalnych dyskursów” polskiej pedagogiki w kontekście aktualnych wyzwań. Wszystkie te obszary problemowe mogłyby stanowić podstawę dla poważnie traktowanej teorii i praktyki korekcyjnej.