Trudne doświadczenia życiowe wychowanków specjalnych ośrodków wychowawczych (badania własne) - Szafrańska, Anida (Chowanna, 2019)
Artykuł podejmuje próbę omówienia trudnych doświadczeń życiowych wychowanków specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych. Ma na celu zwrócenie uwagi na problemy dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną wychowywanych w rodzinie zastępczej. Sytuacja wychowanków w ośrodkach szkolno-wychowawczych jest złożona. Z jednej strony, wiąże się to z trudnymi sytuacjami rodzinnymi, doświadczeniem zaniedbania lub przemocy, z drugiej – z niepełnosprawnością intelektualną oraz towarzyszącymi jej zaburzeniami emocjonalnymi i behawioralnymi. W wielu przypadkach musimy radzić sobie z kumulacją efektów negatywnych doświadczeń.