Kwestia zdrowia i choroby osób przebywających w jednostkach penitencjarnych w Polsce - Nymś-Górna, Agnieszka (Chowanna, 2019)
Więzienia mają swoje własne zasady. Ochrona zdrowia więźniów jest bardzo ważnym elementem codziennej pracy ze skazanymi. Sposób przeprowadzania badań lekarskich, formy leczenia i rehabilitacji powinny być dostosowane do potrzeb skazanych. W tekście przedstawione zostaną dane statystyczne przygotowane przez Służbę Więzienną dotyczące funkcjonowania opieki zdrowotnej w więzieniach w 2017 i 2016 roku (w aspekcie porównawczym). Sytuacja skazanych jest bardzo specyficzna, dlatego też kwestia zdrowia i choroby w więzieniu wywołuje wiele kontrowersji, również w kontekście społeczno-edukacyjnym. Dlatego też konieczne jest podjęcie działań, które zwrócą uwagę społeczeństwa na istotę tego bardzo poważnego problemu.