Oddział klasowy dla dzieci ze spektrum autyzmu a problemy integracji społecznej – na przykładzie ogólnodostępnej szkoły podstawowej w Rzeszowie - Gosztyła, Tomasz; Lew-Koralewicz, Aneta; Ślęczkowska, Magdalena (Chowanna, 2019)
Oceniono klasę dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) w publicznej szkole w Rzeszowie w Polsce. Zagadnienia, które zostały poruszone, dotyczą procesu edukacyjnego i terapeutycznego, integracji społecznej dzieci z ASD, postaw nauczycieli zatrudnionych w szkole wobec integracji szkolnej dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu oraz oceny tego rozwiązania przez rodziców dzieci z autyzmem. W badaniu wzięło udział 33 nauczycieli pracujących w szkole oraz dwie matki uczniów z ASD, obecnie uczęszczających do trzeciej klasy. Uzyskane wyniki pokazują pozytywne nastawienie nauczycieli do integracji szkolnej dzieci z ASD oraz ogólną satysfakcję rodziców z funkcjonowania klasy; dostarczają również ogólnego zarysu obszarów wymagających poprawy lub szczególnej uwagi. Ponadto wyniki podkreślają, jak ważne jest, aby rodzice zapewnili swoim dzieciom miejsce w głównym nurcie życia społecznego szkoły.