Natura czy kultura? - Kotowa, Barbara (Chowanna, 2016)
W niniejszym artykule rozważono relację między kulturą a naturą z perspektywy kulturowej. Zakładając „podwójną” podmiotowość (świadomość siebie) człowieka jako cechę konstytutywną ludzkiej natury, która odróżnia człowieka od świata natury i umieszcza go w świecie kultury, autor próbuje wykazać, że zarówno idea determinacji kulturowej przez naturę, jak i idea determinacji natury przez kulturę mają swoje historyczno-kulturowe korzenie. Obie „odpowiadają” na konkretne potrzeby społeczne: na pozytywne lub negatywne postrzeganie natury lub kultury, w zależności od tego, który z tych dwóch „światów” dominuje w dyskursie akademickim i refleksji filozoficznej w danym momencie.