Projekcje natury i kultury w mitycznym pojmowaniu świata. W kierunku edukacji inspirowanej wybranymi aspektami filozofii kultury i naturalizmu - Żywczok, Alicja (Chowanna, 2016)
W niniejszym artykule autor dowodzi, że mit należy do najpopularniejszych pojęć końca XX i początku XXI wieku. Jest on obecny nie tylko w etnologii, filozofii, kulturoznawstwie i religioznawstwie, ale także w socjologii, psychologii, pedagogice, literaturoznawstwie czy naukach politycznych. Opierając się na różnych teoriach kulturowych (np. teorii działania komunikacyjnego) oraz cechach społeczeństw tradycyjnych i współczesnych, artykuł analizuje związek między świadomością mityczną a racjonalną, rozróżniając mit od nauki. Aby osiągnąć ten cel, autor w początkowej części artykułu przedstawia funkcje idei mitycznych i aktów tworzenia mitów oraz omawia związek między mitem a prawdą i jej przeciwieństwami. W głównej części artykułu autor przedstawia skutki braku kategorycznego rozróżnienia w mitach między dwiema przykładowymi dyscyplinami: naturą i kulturą. Ostatnia część artykułu skupia się na współczesnych możliwościach zastosowania opowieści mitologicznych w procesie edukacji rozumianym jako działanie dydaktyczne (nauczanie), samokształcenie (uczenie się) oraz wychowanie i samowychowanie dzieci i młodzieży.