Mężczyzna i kobieta w opozycji – różność w naturze, polaryzacja w kulturze. Rozważania na przykładzie tekstów kultury - Ecler-Nocoń, Beata (Chowanna, 2016)
Tekst opisuje poczęcie zgodnie z koncepcją mężczyzny i kobiety jako istotnego zróżnicowania w naturze i równej godności w kulturze. Artykuł stanowi próbę pokazania dwóch sposobów kształtowania relacji między mężczyznami i kobietami (tradycyjna polaryzacja płciowa i odwrotna polaryzacja płciowa) oraz konsekwencji dla rozwoju ich relacji.