Transgresyjny wymiar edukacji integracyjnej w przestrzeni „natury” i „kultury” - Godawa, Joanna (Chowanna, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie wzajemnych relacji pojęciowych między „naturą” a „kulturą”, z uwzględnieniem kontekstu definicyjnego i pojawienia się koncepcji równoważącej dualizm kulturowy i naturalistyczny, aby wykazać transgresyjny wymiar edukacji integracyjnej. Autor artykułu uznaje definicję wzajemnego kształtowania się ludzi i ich środowiska za definicję wiodącą, inspirowaną antropologią ekologiczną, którą przenosi na obszar edukacji i edukacji specjalnej, prowadząc dyskusje na temat systemu integracyjnego w Polsce.