Realizacja koncepcji Szkoły Promującej Zdrowie w Polsce. Raport z badań przeprowadzonych w szkołach z krajowym certyfikatem Szkół Promujących Zdrowie - Borzucka-Sitkiewicz, Katarzyna (Chowanna, 2016)
Artykuł przedstawia fragment szerszego projektu badawczego, który został zrealizowany na Katedrze Pedagogiki Społecznej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach we współpracy z Uniwersytetem w Limerick (Irlandia). Projekt miał na celu diagnozę realizacji promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej w szkołach. Przedstawione wyniki koncentrują się na koncepcji wdrażania programu „Szkoła promująca zdrowie” w Polsce. W badaniu wzięli udział koordynatorzy szkolnej promocji zdrowia w szkołach posiadających krajowy certyfikat „Szkoła promująca zdrowie”. Narzędziem badawczym był kwestionariusz przygotowany na Uniwersytecie w Limerick, a następnie dostosowany do warunków polskich.