Funkcja koordynatora ds. promocji zdrowia w opinii szkolnych koordynatorów należących do Krajowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie - Kowalczewska-Grabowska, Katarzyna (Chowanna, 2016)
Artykuł przedstawia wyniki badań diagnostycznych opinii szkolnych koordynatorów promocji zdrowia na temat pełnionej przez nich funkcji. Badania przeprowadzono przy użyciu polskiej wersji Krajowego Kwestionariusza SPHE i Szkół Promujących Zdrowie w 2015 r. w szkołach posiadających Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Badania objęły proces wyboru nauczyciela do pełnienia funkcji koordynatora promocji zdrowia, jego kompetencje oraz subiektywne refleksje na temat pełnionej funkcji. Wnioski z badań zawierały zalecenia dotyczące wyboru odpowiednich osób do pełnienia tej funkcji oraz ich szkolenia.