Marka Kamińskiego podróże w głąb siebie – tropy i inspiracje andragogiczne - Majewska-Kafarowska, Agnieszka (Chowanna, 2016)
Podróżowanie stało się niezwykle cennym „atutem” nauk pedagogicznych. Podróż postrzegana jest jako projekt edukacyjny. Jak pisze Olga Czerniakowska, podróż jest i może być projektem edukacyjnym, który powstaje, jest realizowany i trwa nawet po zakończeniu podróży (zostaje zachowany jako wspomnienie, doświadczenie i wiedza). Podróż rozumiana jako projekt edukacyjny zawiera w sobie przesłanie, przygotowanie, świadomość celu i doświadczenie, ale ma również znaczenie dla rozwoju jednostki. Zwolennikiem koncepcji podróży, która rozwija, kształci i nie jest tylko „wpadaniem” w różne miejsca, jest Marek Kamiński – podróżnik i badacz regionów polarnych. Moim zdaniem sam Marek Kamiński i jego pisma są bardzo reprezentatywne dla koncepcji podróży edukacyjnej. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych aspektów twórczości Marka Kamińskiego i pokazanie znaczenia jego literatury podróżniczej w kontekście procesów edukacyjnych, a także wskazanie jej przydatności w inspirowaniu rozważań na temat dorastania, poszukiwania dorosłości i jej realizacji.