Zielony romantyzm, kontrkultura i ekologia. Kilka uwag na temat romantycznych inspiracji ekologicznego oporu - Kasperek, Andrzej (Chowanna, 2017)
W artykule zaproponowano szerokie rozumienie kontrkultury i kontrkulturowego oporu. Autor sugeruje poszerzenie analizy kontrkulturowego oporu o opór romantyczny i ekologiczne ruchy oporu. Jednocześnie w swoich analizach zwraca uwagę na znaczenie i przejawy „potrzeby romantycznej”. Podkreślono również znaczenie idei natury, która zdaniem autora została przejęta przez romantyków z tradycji ezoterycznej, a następnie zinterpretowana na nowo i kontynuowana w kontrkulturze młodzieżowej XX wieku oraz w środowiskach ekologicznych.