Opór wobec potrzeby/logiki codzienności, czyli o tym, dlaczego współcześni Polacy nie chcą, nie potrafią, … posługiwać się poprawnym językiem polskim. Konsekwencje i potrzeby - Wilk, Teresa (Chowanna, 2017)
Przedstawiony tekst stanowi próbę zdiagnozowania sytuacji, w której obserwujemy powszechny opór wobec konieczności i logiki stosowania poprawnego, gramatycznie poprawnej polszczyzny. Wydaje się, że kwestia świadomości roli poprawności językowej jako decydującego czynnika wpływającego na efektywność wykonywania zadań, zaspokajania potrzeb i realizacji ambicji, co przekłada się bezpośrednio na jakość życia, ma podstawowe znaczenie. W tekście podkreślono potrzebę stosowania poprawnego, gramatycznie poprawnej polszczyzny w sytuacjach codziennych, wskazując dokładne uwarunkowania błędów i przyczyny ich popełniania. Biorąc pod uwagę powyższe kwestie, wydaje się warto zwiększyć świadomość w całym spektrum środowisk edukacyjnych odpowiedzialnych za omawianą kwestię oraz wskazać indywidualne i społeczne konsekwencje wynikające z niedoskonałości językowych, a także potrzebę podjęcia zintegrowanych działań kompensacyjnych i zapobiegawczych.