Współczesny człowiek wobec zdrowotnych i społecznych zagrożeń wynikających z uzależnień od czynności - Bulska, Joanna (Chowanna, 2017)
Współczesny człowiek jest podatny na różne problemy psychospołeczne wpływające na zdrowie. Często nie zdaje sobie sprawy z własnych zachowań lub czynności, które są częścią codziennego życia, a które w niektórych przypadkach mogą przybierać formę patologiczną. Coraz częściej i z nową siłą pojawiają się uzależnienia od czynności charakteryzujące się brakiem kontroli i kompulsją. Stajemy się uzależnieni od zakupów, opalania się, ćwiczeń fizycznych, hazardu, pracy, komputera lub telefonu komórkowego. Uzależnienie ogranicza zatem wolność jednostki, prowadząc do pogorszenia stanu zdrowia i samopoczucia psychospołecznego. Wydaje się zatem konieczne wdrożenie kompleksowych środków opartych na kompleksowym podejściu do omawianych problemów.