Dlaczego opieramy się własnym marzeniom? Rozwój osobisty w perspektywie modelu elastyczności psychologicznej - Hyla, Magdalena (Chowanna, 2017)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie modelu elastyczności psychologicznej oraz opisanie, w jaki sposób może on być przydatny do zrozumienia mechanizmów psychologicznych związanych z życiem opartym na wartościach lub rezygnacją z własnych marzeń. Artykuł przedstawia podstawowe założenia modelu elastyczności psychologicznej oraz sześć jego podstawowych procesów. Artykuł przedstawia również oryginalne badania (N = 111) dotyczące związku między elastycznością psychologiczną (AAQ-II), życiem opartym na wartościach (VQ), zaangażowanym działaniem (CAQ), motywacją (GMS) i kreatywnością (SPTO). Dane sugerują, że elastyczność psychologiczna jest silnie dodatnio skorelowana z zaangażowanym działaniem, postępem w zakresie wartości, motywacją wewnętrzną i kreatywnością, natomiast ujemnie skorelowana z przeszkodami w realizacji wartości i motywacją zewnętrzną.