Wywrotka humanistyki – narracja o (nie)bezpieczeństwie humanistyki i jej nieodzowności w pedagogice (próba odniesienia do wizji humanistyki w ujęciu Michała Pawła Markowskiego) - Majewska‑Kafarowska, Agnieszka (Chowanna, 2017)
W niniejszym tekście autorka podejmuje próbę rozważenia kwestii humanistyki: jej istoty, wartości i wywrotowości; źródłem inspiracji i głównym punktem odniesienia dla tych rozważań jest książka Michała Pawła Markowskiego Polityka wrażliwości. Wprowadzenie do humanistyki (Kraków: Universitas, 2013). Początkowo autorka zajmuje się kwestiami definicyjnymi, zagłębiając się w zagadnienia od czysto leksykograficznych po filozoficzne spory o wartość humanistyki. W dalszej części tekstu podejmuje próbę zastosowania kategorii opisowych związanych z problemem humanistyki, zaproponowanych przez M.P. Markowskiego (kompensacja, demokracja, stymulacja, autonomia, legitymizacja), badając trudności akademickie w naukach pedagogicznych, które, jak twierdzi, również cierpią z powodu wspomnianego kryzysu humanistyki.