Żywiołowość niepokojącej nowoczesności a dylematy reprezentantów nauk społecznych - Radziewicz‑Winnicki, Andrzej (Chowanna, 2017)
Artykuł stanowi próbę zbadania procesów związanych z metodologiczną, intelektualną i kulturową reprodukcją (waloryzacją) tradycyjnych statusów nauk społecznych na początku XXI wieku, ze szczególnym uwzględnieniem niektórych warunków komercyjnych. Kilka dyscyplin powinno poświęcić wiele uwagi procesom zwanym/związanym z modernizacją i (post)nowoczesnością. Kompensacja i reprodukcja są omawiane jako studium doświadczeń uniwersytetów w okresie licznych zmian. W szczególności krytykowane są ekonomiczne i kulturowe uwarunkowania wybranych problemów oraz kierunek transformacji, która nadal trwa w polskiej demokracji i porządku normatywnym w społeczeństwie postmonocentrycznym, nie tylko przez autora, ale także przez profesorów akademickich, wykładowców i studentów. Jednak na końcu artykułu autor przedstawia optymizm związany z reprodukcją oczekiwanych reform również w szkolnictwie wyższym w Polsce i świecie postindustrialnym.