Doświadczanie nudy i możliwości jej zapobiegania u uczniów z chorobą przewlekłą - Moczia, Krystyna (Chowanna, 2021)
W artykule ukazano nudę jako stan doświadczany przez uczniów chorujących przewlekle. Celem badań było ustalenie objawów nudy pojawiającej się u dzieci i młodzieży w trakcie długotrwałej hospitalizacji oraz ukazanie sposobów pozwalających pacjentom na wyjście poza nieprzyjemne emocje wynikające ze znudzenia. Postawiono pytania badawcze: Czym objawia się nuda u osób chorujących przewlekle? Jakie są sposoby zapobiegania nudzie? Praca ma charakter empiryczny. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki projekcyjnej Zdania niedokończone (dla pacjentów) oraz techniki wywiadu (dla nauczycieli szkoły szpitalnej). Puentą artykułu jest przedstawienie sugestii dla uczniów/pacjentów: Fenomenalne antidotum na nudę, czyli co zaproponować nudzącym się chorym dzieciom. Pomysły są efektem przeprowadzonej wśród studentów pedagogiki burzy mózgów.