Uroszczenia i transaktualność jako kategorie epistemologiczne. Inspiracje tropami Lecha Witkowskiego odkrytymi w pracach Floriana Znanieckiego - Kubinowski, Dariusz (Chowanna, 2023)
Autor podejmuje próbę rozwinięcia intuicji Lecha Witkowskiego wyrażonej w tytule jego monografii poświęconej odczytaniu dziedzictwa myśli Floriana Znanieckiego. Użyte przez niego w tytule kategorie uroszczeń i trans-actuality stara się eksplikować w różnych wymiarach epistemologicznych. Tekst stanowi zaproszenie do dyskusji o zasadności stosowania owej pary kategorialnej w studiach i badaniach z zakresu nauk humanistyczno-społecznych w XXI wieku.