Tropami Floriana Znanieckiego do radykalnych przemian systemów powszechnej edukacji - Kojs, Wojciech (Chowanna, 2023)
W artykule przedstawione zostały wybrane społeczne i edukacyjne tropy Floriana Znanieckiego, wskazujące na potrzebę przeprowadzenia radykalnych zmian w zakresie systemów edukacyjnych. Autor artykułu sugeruje, by rozwiązań palących problemów szukać w propozycjach Jana Szczepańskiego i Lecha Witkowskiego, przytacza także własne ustalenia, które mogą być pomocne w projektowaniu rozwiązań edukacyjnych. Szczególną uwagę zwraca na możliwości wykorzystania diachroniczno-synchronicznej koncepcji radykalnych strukturalno-funkcjonalnych przemian systemów edukacji oraz Lecha Witkowskiego teorii samokształcenia.