Negatywne doświadczenia dziecięce a zdrowie - Jarosz, Ewa (Chowanna, 2008)
Autorka artykułu przedstawia analizy negatywnych doświadczeń dziecka wywołanych przez środowisko rodzinne, wskazując na ich związki z problemami zdrowotnymi dziecka. Opisuje także różne rodzaje konsekwencji negatywnych doświadczeń z dzieciństwa.