Osobowość makiaweliczna rodziców i ich dzieci — makiawelizm jako zagrożenie zdrowia i dobrostanu jednostki - Pilch, Irena (Chowanna, 2008)
W artykule przedstawiono rolę osobowości rodziców w rozwoju jednostki z uwzględnieniem cech osobowości makiawelicznej rodziców i dziecka stanowiących zagrożenie dla zdrowia. Dokonano przeglądu badań nad makiawelizmem dziecka oraz nakreślono perspektywy omawianego zagadnienia.