Specyfika funkcjonowania rodzin z dzieckiem chorym na jadłowstręt psychiczny - Brytek, Anna; Izydorczyk, Bernadetta (Chowanna, 2008)
Artykuł porusza problem anoreksji. Opisuje badania nad rolą postaw rodzicielskich w procesie leczenia zaburzeń odżywiania młodych kobiet, a także konsekwencje dla rodzin, w których dziecko cierpi na jadłowstręt psychiczny.