Aktualność problemów edukacji ustawicznej - Półturzycki, Józef (Chowanna, 2005)
Kształcenie ustawiczne stało się ideą, która w coraz większym stopniu decyduje o kształcie i kierunku rozwoju współczesnej oświaty. Z dawnych nieśmiałych propozycji powstał w ostatnich latach system teoretyczny, który znajduje coraz powszechniejsze zastosowanie w działalności oświatowej. W wielu ośrodkach i instytucjach pedagogicznych podjęto próby praktycznej realizacji tej interesującej idei. W niektórych krajach upowszechniono edukację ustawiczną, wydano ustawy określające zasady permanentnego doskonalenia zawodowego oraz stałego rozwoju aktywności oświatowej obywateli. Coraz więcej tego typu postanowień jest obecnie w przygotowaniu. Stają się one pełniejsze i mają doprowadzić do systematycznego urzeczywistnienia rozwiązań i propozycji edukacji ustawicznej w praktyce oświatowej. Niezależnie jednak od sugestii zawartych w pracach teoretycznych i propozycji rozwiązań praktycznych problemy oświaty ustawicznej nie są jeszcze przez wszystkich jej zwolenników jednoznacznie rozumiane. W teorii i praktyce oświatowej występują różne poglądy, które początkowo były rezultatem odmiennych koncepcji rozwoju oświaty w poszczególnych krajach, a z czasem stały się tendencjami właściwymi dla etapów realizacji oraz zasięgu działań oświatowych zgodnych z ewolucją i zasadami kształcenia ustawicznego.