Alfabetyzacja informatyczna dorosłych w kontekście procesu wykluczenia społecznego - Stochmiałek, Jerzy (Chowanna, 2005)
Rozwój technik informatycznych sprzyja upowszechnianiu komputerowych strategii sterowania i komunikacji w procesach produkcyjnych, usługach, zarządzaniu, badaniach naukowych, kształceniu. W procesie transformacji od społeczeństwa industrialnego do społeczeństwa informatycznego wyłania się tzw. nowa ekonomia, z ogromnymi możliwościami dynamizowania procesów edukacyjnych, stymulowania wzrostu gospodarczego, tworzenia nowych miejsc pracy. Sprostanie szybko zmieniającym się wymaganiom funkcjonowania w społeczeństwie opartym na wiedzy i zorientowanym na dynamiczną wymianę informacji wymaga nieustannego doskonalenia kwalifikacji zawodowych i społecznych. W Polsce okresu transformacji następuje jednak niekorzystne zjawisko kumulowania się wymiarów marginalizacji społecznej. Niedostateczny poziom kompetencji informatycznych wielu osób dorosłych i starszych jest znaczącym wyznacznikiem procesu ich społecznej i zawodowej marginalizacji. Typowy syndrom cech położenia społecznego ograniczający możliwości dostępu rodzin do najważniejszych instytucji życia zbiorowego to: funkcjonalny analfabetyzm; niskie wykształcenie jako trwały korelat biedy; strukturalne bezrobocie związane nie tyle z brakiem miejsc pracy, ile ze wzrastającą liczbą osób niezdolnych do podjęcia pracy z powodu braku kwalifikacji; niestabilność dochodów; funkcjonowanie „szarej i czarnej strefy”; wielodzietność rodzin; ubóstwo.