Komputerowe wspomaganie czynności nauczyciela w procesie poznawania wiedzy uczących się - Kozielska, Maria (Chowanna, 2006)
Autorka artykułu podejmuje próbę wpływu zastosowania komputerów w ewaluacji uczniów i studentów, która jest istotnym czynnikiem poznawania jakości działania systemu edukacyjnego, ale przede wszystkim poznawania wiedzy ucznia i studenta - jest różnie rozumiana, a także sytuowana w procesie kształcenia. Często utożsamiana jest z ocenianiem uczniów / studentów lub też oceną pracy nauczyciela, rzadziej traktowana jako ogólniejsze działanie nauczyciela związane z procesami sprzyjającymi efektywności kształcenia. W literaturze najczęściej określa się ewaluację jako sposób działania nauczyciela, w wyniku którego analizowane są aktywności społeczne uczniów i studentów oraz ich skuteczność w aspekcie oceny realizacji celów edukacyjnych. Od nauczyciela wymaga się tworzenia narzędzi diagnostycznych, wiedzy i umiejętności w zakresie prawidłowości współdziałania i rozwoju społecznego uczniów / studentów oraz stosowania tych umiejętności w procesie uczenia się. Współczesne zmiany w edukacji wymagają od nauczyciela innego spojrzenia na metody oceniania i egzaminowania. Na podstawie praktyki dydaktycznej i badań eksperymentalnych stwierdzono polepszenie warunków oraz metod sprawdzania / oceniania wiedzy i umiejętności uczniów, wynikających z wykorzystania edukacyjnych programów komputerowych. Możliwości te wzrosły wskutek zwiększenia różnorodności zadań kontrolnych, zastosowania symulacji komputerowych, wspomagania procesu przygotowania i przeprowadzenia kontroli, a szczególnie dzięki ułatwieniu tworzenia naturalnych sytuacji dydaktycznych dla oceny umiejętności stosowania wiedzy przez uczniów.