Z doświadczeń psychologa diagnosty Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich - Stołowski, Tadeusz (Chowanna, 2006)
Autor artykułu charakteryzuje Zakład Poprawczy oraz Schronisko dla Nieletnich w Pszczynie. Opisane są funkcje i różnice pomiędzy obu instytucjami funkcjonującymi nietypowo jako jedna placówka. Każda z tych struktur (schronisko i zakład), podzielona na grupy wychowawcze, zajmuje wyodrębnione rejony mieszkalne. Artykuł dokładnie opisuje funkcje kadry wychowawczej, która często naprzemiennie uczestniczy w zajęciach raz wychowanków zakładu, innym razem wychowanków schroniska. Podobny system pracy obowiązuje pracowników Zespołu Diagnostycznego. Troje psychologów i dwoje pedagogów zajmuje się diagnostyką oraz terapią wychowanków. Autor wskazuje także na różnice charakteryzujące wychowanków placówki.