Prof. zw. dr hab. Wincenty Okoń, dr h.c. Życie i twórczość naukowa - Juszczyk, Stanisław (Chowanna, 2006)
Autor artykułu dokonuje analizy życia i twórczości naukowej oraz działalności organizacyjno-społecznej tego wyjątkowego Człowieka, Humanisty i wybitnego Naukowca, które skłania do wielopłaszczyznowych refleksji. Dziś, z perspektywy 92 lat godnego, pracowitego i twórczego życia, można powiedzieć, że Profesor Wincenty Okoń najwięcej energii, czasu i serca poświęcił rozwojowi edukacji i nauki polskiej. W artykule prześledzimy koleje życia Profesora i Jego wielostronne zainteresowania teoretyczno-badawcze.