Doświadczenia i refleksje początkującego wychowawcy w pracy z młodzieżą zdemoralizowaną i upośledzoną umysłowo w młodzieżowym ośrodku wychowawczym - Noszczyk, Monika (Chowanna, 2006)
Autorka artykułu przedstawia pracę opiekuna-wychowawcy, opierając się na własnym doświadczeniu, spostrzeżeniach, i refleksją na temat specyfiki pracy wychowawcy z młodzieżą zdemoralizowaną i upośledzoną umysłowo w stopniu lekkim. Przedstawia szczególną misję jaką jest niesienie wsparcia, czy też pomocy, a przede wszystkim troską o drugiego człowieka, z jakim wiąże się zawód opiekuna-wychowawcy. Autorka podkreśla, iż prezentowane rozważania są jej subiektywnymi przemyśleniami, a nie uniwersalnymi przykładami, wskazówkami, jak należy postępować z tego typu młodzieżą. Każdy z ludzi inaczej funkcjonuje, pracuje - jest niepowtarzalny, dlatego artykuł nie jest uniwersalnym podręcznikiem postępowania w trudnym zawodzie opiekuna, a przykładami z własnego doświadczenia zawodowego odnośnie do tworzenia własnego warsztatu pracy i budowania relacji z wychowankami.