Międzynarodowe projekty rozwijania twórczości - Szafraniec, Grażyna (Chowanna, 2002)
Artykuł zajmuje się problematyką twórczości. Autorka definiuje twórczość oraz twórcę, którym nie jest artysta, a potencjalnie każdy człowiek. Autor unika tworzenia kolejnego teoretycznego opracowania i przedstawia nowości edukacyjne, nie znane jeszcze w polskich placówkach szkolnych i terapeutycznych. Są to projekty edukacyjne, które można sprowadzić do wspólnego tytułu: ZABAWA — SZTUKA — TERAPIA, opracowywane w Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Łodzi, na Wydziale Edukacji Wizualnej, wydawane przez Centralny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli, Polski Komitet Międzynarodowego Stowarzyszenia Wychowania przez Sztukę InSEA w Łodzi, Instytut Postępowania Twórczego w Łodzi, Centrum Sztuki Dziecka w Poznaniu, Very Special Arts International czy wiele innych ośrodków kulturalnych i terapeutycznych.