Europejskość i polskość jako kategoria wspólnotowych wartości transmisji dziedzictwa kulturowego jednoczącej się Europy - Gajda, Janusz (Chowanna, 2003)
Główną tezę artykułu można sprowadzić do lakonicznego stwierdzenia, że podstawę transmisji dziedzictwa kulturowego państw jednoczącej się Europy stanowią wspolnotowe wartości, w skali kontynentu nazywane europejskością, a w odniesieniu do cech naszego narodu — polskością. Tak sformułowana teza implikuje odpowiedź na następujące pytania: 1. Co się rozumie przez „europejskość” i „polskość”, jakie składają się na nie wspólnotowe wartości i dlaczego te wartości stanowią istotną płaszczyznę jednoczących się państw? 2. Jakie przesłania edukacyjne wynikają z tak pojmowanej europejskości i polskości? Pytania te wydają się istotne w aspekcie zarowno zachodzących przemian cywilizacyjnych, jak i wyzwań edukacyjnych spowodowanych wielorakimi napięciami towarzyszącymi transformacji ustrojowej i zjawiskom globalizacji. Edukację bowiem należy traktować jako proces wprowadzania w dorobek przeszłości pod kątem przygotowania do życia w nadchodzących czasach, jako proces współkreowania przyszłości w imię przyjmowanych ideałów.