Rola mediów i edukacji medialnej we współczesnym społeczeństwie - Strykowski, Wacław (Chowanna, 2003)
Jesteśmy uczestnikami rozwoju cywilizacji i społeczeństwa, które określa się jako globalne społeczeństwo informacyjne. W kreowaniu takiego społeczeństwa ogromną rolę odgrywają media i technologie informacyjne. Celem tego artykułu jest określenie charakterystycznych cech społeczeństwa informacyjnego oraz ukazanie roli mediów i edukacji medialnej w jego rozwoju. Edukacja medialna rozumiana jest tu jako uczenie się o mediach i do mediów. Przekształcenie się społeczeństwa industrialnego w informacyjne charakteryzuje kilka zjawisk, które są wynikiem rozwoju cywilizacyjnego. Po pierwsze, w społeczeństwie informacyjnym wytwarzanie i obieg informacji nabiera znaczenia działalności gospodarczej; informacja staje się kategorią ekonomiczną — substytutem surowców i siły roboczej. Większość dochodu narodowego brutto powstaje w obrębie ogólnie rozumianego sektora informacyjnego. Po drugie, wszelkie formy aktywności społecznej: produkcja, polityka, finanse, obronność, nauka, kultura, edukacja, turystyka itd., wspierane są techniką i technologiami informacyjnymi. W związku z tym do funkcjonowania społeczeństwa informacyjnego potrzebna jest globalna infrastruktura techniczna, organizacyjna i legislacyjna jako baza materialna. Szczególną rolę odgrywają tutaj media elektroniczne, które pozwalają na szybki przepływ informacji i wiedzy, a także sprawiają, że nasza praca jest szybsza i bardziej wydajna. Po trzecie, istotnym warunkiem tworzenia społeczeństwa informacyjnego jest uruchomienie odpowiednich procesów edukacyjnych. Chodzi zwłaszcza o powszechną edukację informatyczną i medialną. Ludzie, którzy nie posiądą kompetencji z tego obszaru, znajdą się w niebezpieczeństwie, gdyż nie będą przygotowani do pracy, do nauki i do codziennego funkcjonowania w życiu publicznym.