Wartości życiowe i ich bilans u osób starszych - Cibor, Ryszard (Chowanna, 2008)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad hierarchią wartości u osób starszych. Podjęto również próbę oceny udziału poszczególnych wartości w ich równowadze psychologicznej. Uznano, że dla kształtowania pozytywnej równowagi życiowej u osób starszych istotne znaczenie mają takie wartości, jak „rodzina” i „praktyka religijna”, które rekompensują negatywną ocenę związaną z kondycją fizyczną, przydatnością społeczną i statusem ekonomicznym.