Wstęp - Stankowski, Adam (Chowanna, 2004)
Artykuł wstępny bieżącego tomu „Chowanny”, zatytułowany „Z zagadnień niepełnosprawności”, włącza się w nurt rozważań na ten temat. Teksty zamieszczone w prezentowanym tomie są bardzo zróżnicowane pod względem tematycznym (sztuka, edukacja, rozwój, rehabilitacja, opieka, resocjalizacja). Wybraliśmy te, które naszym zdaniem, są interesujące ze względu na podejmowany problem, spełniają kryteria formalne i mogą pobudzać refleksję: niepełnosprawni wśród nas? Wśród autorów artykułów w prezentowanym tomie „Chowanny” są osoby o ustalonej renomie: badacze, pedagodzy, organizatorzy życia społecznego, praktycy - nauczyciele i nauczyciele akademiccy, a także autorzy rozpoczynający pracę zawodową. Małgorzata Balukiewicz, Beata Ecler-Nocoń, Henryk Gąsior, Stanisław Juszczyk, Małgorzata Kowalska-Kantyka, Natalia Stankowska, Jerzy Stochmiałek, Antonia Tisovičova, Stefan Vašek, Tadeusz Wolan, Urszula Wrotniak, Alicja Żywczok reprezentują środowiska nauczycieli akademickich Uniwersytetu Śląskiego, Uniwersytetu w Bańskiej Bystrzycy, Uniwersytetu Komeńskiego w Bratysławie, Akademię Pedagogiki Specjalnej w Warszawie, WSP-TWP Wydział Nauk Społeczno-Pedagogicznych w Katowicach, Anna Donder środowisko śląskich nauczycieli - wychowawców. Pani Halina Misiewicz jest dyrektorem ROPS - Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej województwa śląskiego.