Być matką - konfrontacja oczekiwań i rzeczywistości w kontekście wsparcia społecznego (badania własne) - Świerczek, Monika (Chowanna, 2004)
Celem niniejszego artykułu jest zapoznanie czytelnika z sytuacją młodych matek w świetle badań autorki. Psychologia jako nauka, w której obszarze zainteresowań znajduje się człowiek, podejmuje wiele tematów mających na celu wyjaśnienie podłoża ludzkich zachowań. Wiele badań poświęconych zostało zagadnieniom patologii życia społecznego, wszelakiego rodzaju zaburzeniom czy funkcjonowaniu człowieka w ekstremalnych warunkach. Jednakże najbliższa każdemu z nas wydaje się „psychologia życia codziennego”, czyli taka, która poddaje analizie sytuacje, których uczestnikami jesteśmy lub z dużym prawdopodobieństwem będziemy w przyszłości. Niewątpliwie do takich okoliczności należą tzw. kryzysy rozwojowe (strukturalne, normatywne), które są udziałem wszystkich ludzi, a wynikają z rozwojowego charakteru naszego życia. Próby ich uniknięcia nie mają większego sensu, warto natomiast dążyć do konstruktywnego ich rozwiązania. Wielkie znaczenie w tym względzie odgrywa wsparcie społeczne. Przykładem wspomnianego kryzysu rozwojowego jest podjęcie przez kobietę roli matki i choć macierzyństwo naturalnie wpisane zostało w życie kobiety, wiąże się z wieloma kosztami psychologicznymi, których negatywne skutki w dużej mierze złagodzić może odpowiednie wsparcie ze strony męża. Rozmawiając z młodymi matkami, wychowującymi dwoje dzieci, wielokrotnie spotykałam się ze sprzecznymi opiniami dotyczącymi postaw mężów. Część kobiet twierdziła, iż po narodzinach pierwszego dziecka mąż więcej pomagał, był bardziej czuły i troskliwy. W opinii innych moich rozmówczyń mężczyzna okazał się dojrzały do roli ojca i męża dopiero po narodzinach drugiego dziecka. Niedostateczność informacji zamieszczonych w dostępnej mi literaturze oraz sprzeczne opinie matek skłoniły mnie do podjęcia badań w kierunku określenia różnic we wsparciu społecznym udzielanym żonom przez ich mężów po urodzeniu pierwszego i drugiego dziecka. Temat wydaje się ważny i uzasadniony ze względu na fakt, iż wiele współczesnych kobiet macierzyństwo wiąże z silnym stresem. Ważnym źródłem jego redukcji jest mąż, a wiedza na temat tego, czy oczekiwania kobiet zostają spełnione, pozwoli wskazać kierunki działania w celu usprawnienia funkcjonowania naturalnej sieci wsparcia.