Europejska Akademia Badania Życia, Integracji i Społeczeństwa Obywatelskiego - Badura, Heinrich (Chowanna, 2004)
Celem artykułu jest krótka prezentacja zadań i funkcji pełnionych przez Europejskie Centrum Edukacji Ustawicznej oraz badań podstawowych problemów życia w zjednoczonej Europie, czyli Europejskiej Akademii Badania Życia, Integracji i Społeczeństwa Obywatelskiego (niem. „Europaische Akademie fur Lebensforschung, Integration und Zivilgesellschaft” - EALIZ). Na decyzję o powołaniu Akademii wpłynęło wiele czynników, mających swe główne źródło w dotychczasowym funkcjonowaniu państw skupionych w Unii Europejskiej, ustalonych już od lat relacji między nimi, dokonującej się integracji społeczeństw tych krajów, a także przystąpieniem z dniem 1 maja 2004 roku do struktur Unii Europejskiej nowych dziewięciu krajów. Ta akcesja wprowadziła do dotychczasowego sposobu funkcjonowania Unii Europejskiej określone zaburzenie, które należy w jak najszybszym czasie opanować i wykorzystać dla nowej, poszerzonej struktury.