Porównanie systemów kształcenia pedagogów specjalnych w polskich i słowackich szkołach wyższych - Vašek, Štefan; Kastelová, Alexandra (Chowanna, 2009)
Celem artykułu jest porównanie systemów kształcenia pedagogiki specjalnej w szkołach wyższych. Dokonano porównania programów nauczania z zakresu pedagogiki specjalnej w badanych krajach z punktu widzenia elementów treści planów nauczania. Wskazano również na różnice między organizacją i profilem systemu edukacji — systemem, charakterem i rodzajem studiów w wybranej polskiej i słowackiej uczelni wyższej.