O wartościach terapeutycznych w praktyce wychowawczej pedagoga specjalnego - Gabryś, Katarzyna (Chowanna, 2009)
W pracy z dziećmi ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi postawa nauczyciela powinna dawać wsparcie i motywować uczniów do walki. Równie ważne są empatia i zrozumienie dziecka. Takie środowisko stwarza sprzyjające warunki do rozwoju ucznia w różnych obszarach.