Pomysły interpretacyjne a wartości (na przykładzie baśni) - Świąc, Ewa (Chowanna, 2009)
Celem artykułu jest ukazanie związku między interpretacją tekstu a kształtowaniem osobowości ucznia we współczesnej szkole. Wybór materiału tekstowego (bajki) został podyktowany cechami tego rodzaju, który niesie ze sobą wartości uniwersalne. Przykładowe ćwiczenia przedstawione w artykule mają na celu kształtowanie pożądanych wartości, takich jak: tolerancja, wrażliwość itp. Przede wszystkim mają one na celu otwarcie uczniów na dialog, który jest podstawą edukacji literackiej na kursie języka polskiego.