Problem przystosowania dzieci z ADHD do warunkow szkolnych — (sposoby przeciwdziałania odrzuceniu i wykluczeniu społecznemu dziecka „innego”) - Niemiec, Marta (Chowanna, 2009)
Literatura przedmiotu oraz badania przeprowadzone przez autora dowodzą, że dziecko z ADHD może mieć problemy z przystosowaniem się do grupy rówieśniczej i jednocześnie może mieć trudności w uczeniu się. Artykuł zawiera szczegółowy opis przeprowadzonych badań oraz wskazówki dotyczące wypracowania odpowiednich strategii pracy z dzieckiem i resztą zespołu klasowego w celu poprawy zachowań społecznych ucznia z ADHD i ogólnej kondycji społecznej w klasie szkolnej.